Biologisch vlees is iets wat je tegenwoordig steeds vaker tegen komt. Echter is het voor veel mensen maar een duurdere versie van normaal vlees. Soms is het zelfs een raadsel voor mensen wat biologisch vlees nou eigenlijk is. Het is wel belangrijk om te weten wat biologisch vlees precies in houdt.
Wat is biologisch vlees?
Biologisch vlees is in principe vlees waarbij er extra veel gekeken wordt naar wat goed is voor het milieu en voor de dieren. Hierbij kun je er vanuit gaan dat de dieren een beter leven hebben gehad en dat er voor is gezorgd dat het milieu zo min mogelijk geschaad wordt bij het produceren van het vlees.
Kort samengevat komt biologisch vlees van een dier dat een fijn leven heeft gehad. Dit houdt in dat dieren op hun eigen tempo kunnen groeien en dat ze genoeg ruimte hebben om in te leven. De dieren worden in kleinere hoeveelheden gehouden zodat de leefruimte die ze hebben optimaal is.
Ook wordt er rekening gehouden met de aard van de dieren. Dit houdt in dat ze ook kunnen doen wat ze van nature ook zouden doen. Voor varkens houdt dat in dat ze kunnen wroeten, voor kippen houdt dat in dat ze kunnen scharrelen en voor koeien houdt dat in dat ze merendeel van het jaar buiten kun spenderen om te grazen.
Verder wordt er voor gezorgd dat in de stallen van de dieren ramen zijn en dat er frisse lucht binnen komt. Hierbij wordt er ook gezorgd dat de dieren op stro kunnen lopen. Verder worden ingrepen niet toegestaan. Dit houdt in dat de staart van de dieren ook niet wordt af geknipt.
Er wordt rekening met de natuur gehouden door de natuurlijke cyclus zo veel mogelijk in stand te houden. Dit houdt in dat de mest van de koeien zo veel mogelijk gebruik wordt voor op het land. Hieruit kunnen weer nieuwe gewassen groeien zodat de koeien weer kunnen eten.
De dieren krijgen ook geen probiotica of hormonen te eten wat er voor zorgt dat ze sneller gaan groeien. Dit is namelijk helemaal niet gezond voor de dieren. Door ze geen extra’s te geven om sneller te groeien, kunnen de dieren ook langer leven voordat ze geslacht worden.
Het werken met natuurlijke mest zorgt er voor dat de grond het regenwater beter kan opnemen. Dit zorgt er voor dat het water niet snel weg stroomt en dat de rivieren ook niet te vol raken. Dit zorgt er dan weer voor dat er minder snel ziektes tevoorschijn duiken.
De prijs
Voor veel mensen is het een nadeel dat biologische producten vaak wat duurder zijn dan niet biologische producten. Echter is dit iets wat het vaak wel waard is om extra voor te betalen.
Het fijne aan biologische producten is dat de boer ook naar waarde wordt betaald voor zijn producten. Over het algemeen krijgen boeren namelijk redelijk weinig betaald voor wat ze verbouwen. Bij biologische producten gaat het meeste geld hiervan naar de boer toe. Hierom zijn deze producten vaak ook een beetje duurder.
De biologische slager
Naar een biologische slager toe gaan heeft een aantal voordelen. Bij een biologische slager weet je namelijk zeker dat de slager de dieren zelf slacht. Dit gebeurt niet aan de lopende band zoals dat wel bij een slachthuis gaat. Op die manier kunnen de dieren ook op een humane manier geslacht worden.
Hierna wordt het vlees vaak handmatig verwerkt door de slager. Dit zorgt er vaak voor dat je mooie stukken vlees hebt die ambachtelijk gemaakt zijn. Hierdoor blijft de structuur van het vlees vaak ook goed.
De kwaliteit van het biologische vlees kun je vaak ook wel proeven. Dit komt omdat je vaak meer vlees smaak hebt. Het gevaar van normaal vlees is dat dit wel eens opgespoten kan zijn met wat extra water. Bij biologisch vlees mag dit niet. Dit zorgt er voor dat je ook nog eens krijgt waar je voor betaald.
Het stukje vlees kan door het goede leven van het dier en het langer laten groeien ook lekkerder smaken dan wanneer het vol is gepompt met hormonen. Hierdoor kun je genieten van een lekker stukje vlees als je dat graag wilt eten.