X

Muziek zonder rechten downloaden

Voor veel bedrijven en particulieren is muziek niet meer weg te denken uit hun video’s. Dit komt omdat er onder elke video vaak wel een achtergrond muziekje zit. In bedrijven worden er vaak hoge budgetten ingezet om een duidelijke video te maken. Echter kun je hier niet zomaar muziek achter zetten. Hiervoor heb je namelijk rechtenvrije muziek nodig. 

Wat is rechtenvrije muziek?

Kort samengevat is rechtenvrije muziek normale muziek alleen dan zonder copyrights. Als je muziek wilt gebruiken die niet van jou is, is het erg belangrijk om rekening te houden met copyrights. 

Muziek zonder rechten kun je op veel manieren vinden. Vaak is het mogelijk om dit soort muziek op internet te vinden. Echter is het wel belangrijk om er voor te zorgen dat je zeker weet dat er geen copyright op de muziek staat. Hier kun je namelijk van in de problemen komen. 

Het is erg belangrijk om voor een video muziek te gebruiken zonder rechten. Je kunt namelijk niet zomaar een nummer van je favoriete artiest onder een video zetten. Als je dat wel doet, kun je namelijk te maken krijgen met het copyright. 

Wat is copyright?

Copyright wordt ook wel het kopierecht of het auteursrecht genoemd. Kort samengevat is copyright het recht van een auteur om zijn eigen werk openbaar te maken of te verveelvoudigen. 

De regels rondom copyright kunnen ter sprake komen als je het hebt over een boek, een muziekstuk, een wetenschappelijk onderzoek of een kunstwerk. Het is namelijk illegaal om dit klakkeloos over te nemen. 

De auteur van het stuk heeft altijd het alleenrecht over het stuk. Dit houdt in dat als je dit stuk wilt gebruiken dat je via deze persoon moet overleggen of dat mag of niet. Hiervoor mogen ze ook zelf een voorwaarde stellen. Vaak is dit een grote geldsom. 

Het copyright is er om de auteur te beschermen. Dit komt omdat de auteur een ingeving heeft uitgewerkt en vorm heeft gegeven. Hierdoor mag hij of zij helemaal zelf bepalen wat er mee gaat gebeuren. Een auteur mag daarom het © teken gebruiken. Dit teken houdt in dat een stuk met auteursrechten beschermd is en hierom niet zomaar gebruikt mag worden. 

Het auteursrecht is een niet geregistreerd recht. Dit houdt in dat er geen register is voor wie er nou een auteur is en wie niet. Het enige dat hierbij telt is het produceren van een stuk. Ideeën, methodes, theorieën en gedachten vallen niet onder het auteursrecht. 

Bescherming van eigendom

Het auteursrecht is er voor bedoeld om het eigendom van een ander te beschermen. Hierbij wordt een vergoeding voor de maker gewaarborgd bij het gebruik van zijn werk. 

Het auteursrecht blijft bestaan tot 70 jaar na dat iemand is overleden. Hierna is iedereen vrij om te doen met een stuk wat ze willen. Dit houdt in dat je gemachtigd bent om oude muziekstukken ook te gebruiken voor een video. 

Als je te maken hebt met het auteursrecht heb je een aantal rechten waar je je op kunt beroepen. Zo heb je het exploitatierecht, het persoonlijkheidsrecht en het portretrecht. 

Exploitatierecht houdt in dat je als maker de enige persoon bent die je werk mag exploiteren. Dit houdt in dat je hiervan ook een bron van inkomsten kunt krijgen. Exploitatie kun je op een aantal manieren doen. Dit kan door middel van een boek, een film, een cd, op de radio, uitzending op de tv of door middel van een tentoonstelling. 

Persoonlijkheidsrecht houdt in dat je als maker bezwaar mag maken bij aantasting van je werk. Ook bij het op de markt brengen onder een andere naam mag je je beroepen op je persoonlijkheidsrecht. Hierdoor kun je je ook verzetten als er nog een derde is die wijzigingen wilt maken in je werk. 

Portretrecht is geen onderdeel van het auteursrecht. Echter valt het hier wel onder. Dit houdt in dat als je niet in beeld gebracht wilt worden door een ander dat deze dat ook niet mag doen. Je kunt je hier tegen verzetten als iemand veel mensen heeft die er naar kijken of als publicatie in strijd is met de privacywetgeving. Als een fotograaf je fotografeert, is het auteursrecht voor de fotograaf en het portretrecht voor jou zelf. 

Wie krijgt auteursrecht?

Het is meestal zo dat de auteur van een werk het auteursrecht krijgt. Echter zijn hier nog een aantal extra regels omheen. Dit komt omdat het auteursrecht niet altijd op de auteur berust. 

De hoofdregel van het auteursrecht is dat deze beroept op de maker van een werk. Dit is de persoon die het werk zelf heeft verzonnen en uit heeft gewerkt. Dit is echter niet altijd het geval. 

Het komt soms namelijk ook voor dat een werk het werk is van een werknemer. Op het moment dat dit het geval is, berusten de auteursrechten op het bedrijf waar de werknemer voor werkt. Dit geldt echter wel alleen voor werknemers die in dienstverband werken. 

Op het moment dat een ZZP’er als opdracht voor iemand een werk maakt, liggen de auteursrechten in de hand van de ZZP’er. De ZZP’er verkoopt in dat geval het werk aan de opdrachtgever waar hij of zij voor werkt. 

Door middel van een contract over een werk kan er ook afgeweken worden van het auteursrecht. Dit komt omdat er in een contract kan staan dat het werk dat iemand maakt direct toebehoord tot de opdrachtgever. 

Ook kan een maker na het maken van een werk zeggen dat het auteursrecht overgedragen wordt naar een ander persoon. Verder is het ook mogelijk om een licentie te geven om gebruik te mogen maken van een werk.

Het overdragen van het auteursrecht

Het is ook mogelijk om het auteursrecht helemaal over te dragen. Dit is echter niet iets wat zomaar gedaan mag worden. Hiervoor is namelijk een schriftelijke overeenkomst nodig die door beide partijen wordt ondertekend. Hierbij moet ook schriftelijk aangegeven worden wat er nou precies overgedragen wordt. 

Een overdracht is meestal niet nodig om gebruik te mogen maken van een werk. Als je er gebruik van wilt maken, is het ook mogelijk om dit te doen door middel van een licentie. 

Door middel van een licentie kan een auteur zijn auteursrechten voor een deel over dragen op een ander. Dit houdt in dat de ander zijn werk op een bepaalde manier mag gebruiken. Zo mag een schrijver van een boek een licentie geven aan een uitgeverij om het boek uit te geven en kan een logomaker een licentie geven aan een bedrijf om het logo dat hij of zij heeft gemaakt te gebruiken. 

In een licentie wordt vaak precies aangegeven wat er wordt overgedragen en wat er dan gebruikt mag worden. Dingen die niet precies hierin zijn aangegeven kunnen alsnog gezien worden als schending van het auteursrecht. 

Bij schending van het auteursrecht gaat er vaak een groot bedrag naar de auteur van een werk toe. Dit zorgt er voor dat mensen er niet snel voor kiezen om gebruik te maken van het werk van een ander. Doen ze dit wel dan krijgt de auteur alsnog het geld waar hij of zij recht op heeft omdat ze het zelf hebben uitgebracht. Hierom moet je nooit zomaar iets overnemen van het internet zonder dat je weet of er auteursrechten op staan. 

admin:
Related Post