X

Muziek voor een begrafenis

Een begrafenis is niet zo’n leuk moment voor familie en vrienden. Echter is het wel belangrijk om iemands leven goed af te sluiten en het ook voor jezelf af te sluiten. Dit kun je het beste doen door middel van een begrafenis. Hierbij hoort natuurlijk ook wel passende muziek bij. Hierom is het belangrijk om voor de overledene goede muziek te hebben. Dit komt omdat muziek voor een bepaalde sfeer en herkenning van een persoon zorgt

Wat voor uitvaart wordt het?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten uitvaarten. Het is bij een uitvaart belangrijk om er voor te zorgen dat je wel goede muziek hebt voor de uitvaart. Dit komt omdat er verschillende soorten uitvaarten zijn en niet bij elke uitvaart dezelfde muziek passend is. 

Zo heb je bijvoorbeeld een traditionele uitvaartdienst, een uitvaartdienst waarbij het leven van de overledene wordt gevierd en bijvoorbeeld een christelijke uitvaartdienst. Als je weet wat voor soort uitvaart je wilt organiseren, heb je ook direct een denkrichting waarin je kunt kijken naar wat je precies wilt voor muziek op de begrafenis. 

Kies een hoeveelheid nummers

Als je een uitvaart wilt regelen, is het belangrijk om een aantal nummers te kiezen voor de uitvaart. Je kunt namelijk niet de hele uitvaart lang muziek draaien. Tijdens een uitvaart wordt er namelijk ook regelmatig gebruik gemaakt van toespraken. 

Een gemiddelde uitvaart duurt rond de 45 minuten. Hierbij wordt er daarom ook vaak gekozen voor vier verschillende nummers. Zo heb je één nummer die gedraaid kan worden als iedereen binnen komt, twee nummers voor tussendoor en weer één nummer voor na de uitvaart. 

Tussen de nummer door kunnen er dan toespraken gehouden worden voor de overledene. Echter kun je er ook voor kiezen om één of twee toespraken achterwege te houden als de overledene een echte muziekfanaat is. Hierdoor is er dan meer ruimte voor extra nummers. Ook is het mogelijk om de uitvaart wat langer te laten duren.

Ook kun je er voor kiezen om met iedereen nog een liedje te zingen op de begraafplaats of tijdens de condoleance een nummer te laten draaien. Dit zijn ook keuzes die je kunt maken voor een uitvaart. 

Maak eerst een lijst met nummers

Voordat je een vaste lijst met nummers die je wilt draaien op een begrafenis kiest, is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat je eerst een lijst hebt met nummers die je wel eventueel voor de begrafenis zou willen draaien. Als je deze hebt, kun je vanuit hier weer verder kijken. 

Een kleine lijst met nummers die je eventueel wel op iemands begrafenis wilt draaien kun je samenstellen door nummers die belangrijk voor hem of haar waren, nummers waar hij of zij veel naar luisterde, nummers die binnen de familie een betekenis hebben en muziek de troost brengt voor de familie. 

Maak keuzes voor jezelf

Ook voor jezelf is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat die persoon een goed afscheid krijgt. Dit komt omdat de persoon waar je afscheid van gaat nemen niet meer leeft en jij nog wel. Hierom is het soms belangrijk om ook een beetje aan jezelf te denken als je iets voor een uitvaart regelt. 

Hierom ben je dan ook vrij om je eigen muziek te kiezen en dit hoef je niet te overleggen met de begrafenisondernemer. De begrafenisondernemer zet vaak een aantal nummers klaar voor een begrafenis die je mag gebruiken. Als je dit niet wilt, kun je ook een aantal nummers doorgeven die je kunt laten draaien. 

Bij een begrafenis is het vaak mogelijk om door middel van een geluidsinstallatie muziek te laten spelen. Ook is het mogelijk om dit te laten doen door live muziek. Dit is echter wel iets wat je eerst met de ondernemer zult moeten overleggen. 

Overleg met anderen

Als je er zelf niet helemaal over uit bent, kun je er ook voor kiezen om nog wat met anderen te overleggen. Anderen moeten namelijk tijdens de uitvaart ook naar de muziek luisteren. 

Op het moment dat je zelf een lijstje met muziek die je wel bij de overledene vindt passen samen stelt, kun je aan de andere nabestaanden vragen wat zij er van vinden en of ze er nog toevoegingen voor hebben. Deze moeten zich namelijk ook allemaal kunnen vinden in de muziek die je uit hebt gekozen. 

Kortom is het gewoon erg lastig om goede begrafenismuziek uit te kiezen. Hiervoor kun je daarom een aantal hulpmiddelen gebruiken. Als je er dan nog niet uit komt, kun je altijd nog een beroep doen op de nabestaanden. Deze moeten namelijk ook luisteren naar de muziek op de begrafenis. 

Om er voor te zorgen dat iedereen hier ook tevreden mee is, kun je verder nog overleggen wat er aan toevoegingen bij kunnen of wat er niet zo goed past op de begrafenis. Dit is namelijk ook een belangrijk punt om goed rekening mee te houden. 

Als je het uiteindelijk zelf niet zo goed meer weet, kun je altijd nog een beroep doen op de begrafenisondernemer. Deze heeft namelijk altijd een aantal nummers voor je klaar staan die je kunt gebruiken voor de begrafenis. Hieruit kun je ook een aantal nummers kiezen die je goed vindt passen bij de overledene. Op die manier zorg je er voor dat de begrafenis er uit komt te zien zoals jij dat graag wilt hebben. Dat is heel erg fijn om te kunnen doen.

Categories: Inspiratie
admin:
Related Post