X

Wat is een houten snijplank?

Een houten snijplank is een onmisbaar item in de keuken. Het wordt namelijk niet alleen gebruikt voor het snijden van groente of vlees, maar het is ook een decoratie item. Het enige nadeel is dat het niet in de vaatwasser mach want dan splijt het doormidden. Een groot voordeel van deze snijplanken is dat ze minder snel beschadigen. Echter moet je wel opletten met te scherpe messen want deze kunnen wel weer krassen veroorzaken. Veel mensen ervaren ook een betere grip op deze plakken. Dit komt doordat het wat zwaarder is, maar zeker ook om de stevigheid van hout. Zeker wanneer je kiest voor beukenhout dan heb je een goed product. Daarnaast is het ook nog eens vele malen duurzamer als plastic snijplanken. Als het hout voldoende olie bevat dan kun je deze planken makkelijk reinigen, maar het wordt moeilijker wanneer de plank niet onderhouden is.

Welke soorten houten snijplank zijn er?

Er zijn verschillende soorten van de houten snijplank te krijgen. De meest populaire de we kennen is de standaard variant die vierkant of rechthoekig is. Echter zien we ook steeds meer luxere varianten ontstaan. Deze zijn vaak van eiken of beukenhout gemaakt en worden gebruikt bij het serveren van bijvoorbeeld gerookt vlees. Ook wordt er aandacht besteed aan de natuurlijke oorsprong van deze planken. Je ziet dus ook steeds planken die voorzien zijn van een stuk boomschors.

Daarnaast worden er ook steeds meer ovalen varianten gemaakt. Bijvoorbeeld voor het serveren van toastjes of andere borrelhapjes. Deze kunnen ook gebruikt worden als decoratie onder een vaasje. Ook het hout van de esdoorn is erg in populariteit aan het stijgen. Tevens is een nieuwkomer op de markt het perenhout wat nog meer natuurlijke elementen in het hout verwerkt heeft zitten. Iedere structuur van hout is anders en daardoor krijg je dus ook unieke items.

Dit zijn de voordelen:

Een houten snijplank wordt steeds meer gekocht vanwege de duurzaamheid. Het wordt niet alleen op een milieuvriendelijke manier gewonnen, maar er zijn nog veel meer voordelen. Veel fabrikanten steunen de boeren met het voeden van de bodem. Daarnaast zijn er ook fabrikanten die weer nieuw bomen terugplanten voor diegene die ze gebruikt hebben. Ook zijn er steeds bedrijven die investeren in bosbescherming van grote gebieden zoals bijvoorbeeld het amazone gebied. Ook is het goed voor de messen want deze worden veel minder snel bot. Daarnaast heeft hout ook een reinigingsfunctie van zichzelf. Hierdoor zet het hout uit en komen alle bacteriën naar boven. Wel is het belangrijk dat je het goed onderhoud met olie en regelmatig schoonmaakt. Het sterkste hout is nog wel het bamboe hout wat door de echte chefs ook steeds vaker gebruikt wordt. Dit is een unieke soort die slecht op enkele plekken in de wereld goed kan groeien.

Welke nadelen heeft een houten snijplank

Het grootste nadeel van de houten snijplank is dat je goed met letten op welke soort hout er gebruikt is en of dit ambachtelijk bewerkt is of juist een machine. We zien vaak bij de goedkopere houtsoorten die je bij budgetketens koopt dat er snel scheuren ontstaan. Daarnaast kunnen deze planken ook vaak niet tegen hete temperaturen. Het is dus belangrijk dat je goed de oorsprong weet van een plank en welk hout ervoor gebruikt wordt. Het beste kun je dit artikel in de groothandel of bij de kookwinkel kopen. Op deze manier weet je ook dat het geen rotzooi is. 

Hout is relatief duur en de laatste jaren alleen maar meer in prijs gestegen. Het is dus ook relatief duur om te kopen, maar je kunt het ook zien als een investering in de toekomst. Een goede snijplank kan tientallen jaren plezier geven en zorgt er ook nog eens voor dat de messen minder snel bot worden.

Past een houten snijplank ook binnen de decoratie wensen?

Een houten snijplank wordt niet alleen gebruikt voor het snijden van groenten, vlees en andere etenswaar. Het wordt ook steeds meer gebruikt als decoratie aan bijvoorbeeld de muur. Tevens zijn er ook mensen die een set van de planken kopen in verschillende formaten om het aanrecht op te leuken. Ook wordt het gebruikt voor het serveren van hapjes of tapas. Daarnaast zijn er ook mensen die dit gebruiken als natuurlijk element op een tafel. Volgens de interieur experts is het ook een item om de ruimte een stuk stoerder mee te maken. Dit is dan ook de reden dat veel mannen dit aan de muur hangen bij bijvoorbeeld een gewei van een dier. Op deze manier creëren ze verbinding met een macho uitstraling. Je ziet het zelfs soms terug bij een tuinhuis waar ze dit aan ophangen. Zo laten mensen zien dat ze in verbinding zijn met de natuur.

Wie kopen dit product?

De meeste koks hebben een goede houten snijplank en deze is dan meestal gemaakt van eiken of beukenhout. Echter zien we de laatste tijd ook steeds meer bamboe daarvoor in de plaats komen. Dit is ook een houtsoort alleen is deze vele malen sterker. Daarnaast kopen veel particulieren dit omdat ze zo min mogelijk willen afwassen. Wanneer je een goede houten snijplank hebt gekocht zul je merken dat het vuil er makkelijk af gaat. Als je het hout regelmatig behandelt zul je ook niet snel scheuren of krassen erop zien. Het is een levend product wat ervoor zorgt dat het vuil omhoog gedrukt wordt. Op deze manier krijg je het er makkelijker af, maar het voldoet ook nog eens aan de hygiëne. In de kookwinkels zie je dan vaak ook een HACCP keurmerk op deze planken zitten. Dit betekend dat ze ook geschikt zijn voor cafés en restaurants.

Waar kun je een houten snijplank kopen?

De houten snijplank is op veel plekken in Nederland te verkrijgen. Zo zie je met regelmaat een actie bij de grotere supermarkten waar je voor een prikkie een snijplank kunt kopen. Echter voldoen deze niet altijd aan de kwaliteitseisen dus het is verstandig om vooraf op het internet te onderzoeken wat andere mensen ervan vinden. Dit geldt ook voor de snijplanken die je kunt kopen bij budgetketens. Deze zijn vaak gemaakt van een goedkopere soort hout waar nog niet eens de oorsprong van duidelijk is. Dit kan ervoor zorgen dat je snel krassen krijgt, maar ook kunnen er grote scheuren ontstaan waardoor hij uiteindelijk barst. 

Het beste kun je dit bij de groothandel gaan kopen omdat zij alleen maar dit spul verkopen aan de ondernemers. Tevens zou je ook naar een professionele kookwinkel kunnen gaan voor erkende snijplanken. Zij weten de oorsprong en de stevigheid hiervan, echter is het voor de particulieren klant vaak wel een stukje duurder. Goed spul kost nu eenmaal geld en wanneer je dagelijks kookt is het ook wel wat waard dat je een kwaliteitsproduct hebt.

Waarom kopen mensen een houten snijplank ?

Een houten snijplank is een item wat gekocht wordt om verschillende redenen. Een voorbeeld is dat mensen het gebruiken als decoratie in de keuken. Echter kan dit ook op andere plekken in het huis gebruikt worden. Daarnaast gebruiken mensen het ook wel eens op een schuur om de verbinding met de natuur te zoeken. Tevens zie je het ook in veel mancave om daar een stoere uitstraling aan te geven. Echter blijft de belangrijkste reden natuurlijk dat dit gekocht wordt voor het koken. Het zorgt er namelijk voor dat je een snijplank hebt die goed schoon te houden is zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Daarnaast is het ook een stevige snijplank die goed en stevig op zijn plek blijft liggen. Tevens worden je messen minder bot van de juiste soorten hout. Voorbeelden zijn de snijplank van beukenhout, eikenhout en bamboo.

Welke verschillende soorten zijn er?

Het allerbeste is de houten snijplank die gemaakt is van bamboo of kersenhout. Dit zijn namelijk een van de sterkste natuurproducten die er te krijgen zijn. Teven worden ze ook wel eens gemaakt van beuken of eikenhout wat weer goed genoeg is voor de thuisgebruiker. Daarnaast kun je ze ook in verschillende vormen krijgen waardoor het altijd fijn werkt voor iedereen. De meeste mensen maken een afwisseling tussen grote en kleine snijplanken. Een ui of een aardappel maak je meestal op de kleine en een goed stuk vlees weer op de grote. Ook wordt het wel eens gebruikt voor het serveren. Vaak zie je dan dat er gebruikt gemaakt wordt van de ovale vorm. Meestal is deze dan ook voorzien van een rand van bijvoorbeeld boomschors. Dit zorgt voor een natuurlijke, maar veel mensen zeggen ook mannelijke en stoere uitstraling.

Ga voor duurzaamheid met een houten snijplank

We werken steeds meer naar een duurzaam klimaat toe en dit gebeurd dan ook niet voor niets bij de houten snijplank. Veel van de fabrikanten proberen daarom dit materiaal ook duurzaam te winnen met een zo laag mogelijk CO2-uitstoot. Dit kost alleen vaak wel wat extra tijd en geld waardoor duurzaam materiaal niet voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast weten ze ook goed dat ze niet altijd een positief invloed hebben op de natuur. Dit is dan ook de reden dat zij zich vaak inzetten voor bosbescherming of het planten van nieuwe bomen. Natuurlijk is er op technologisch gebied ook steeds meer mogelijk om de CO2 uitstoot te verlagen. Duurzaamheid gaat alleen verder als het milieu. Zo zorgen ze er ook voor dat de boeren en de arbeiders in de fabriek een eerlijk loon kunnen verdienen. Op deze manier is er voor de toekomstige generatie ook nog een leven mogelijk. 

Wanneer zij niet zouden ingrijpen kan de aarde sneller opwarmen waardoor de zeespiegel gaat stijgen. Dit zou voor veel landen betekenen dat zij niet meer kunnen bestaan omdat ze overstromen. Ook zie je dat de temperaturen stijgen waardoor we vaak extreem weer krijgen. Dit heeft ook effect op de noordpool waardoor de ijskappen aan het smelten zijn. Gelukkig ondernemen we actie en pakken we door zodat we nog iets van verandering kunnen brengen in het klimaat. Dit betekend echter wel vaak een hogere prijs voor producten waardoor het voor de mensen niet altijd te betalen is. Echter beseffen mensen steeds meer dat het nodig is en dat deze producten juiste een lange levensduur hierdoor krijgen.

Hier kiezen de meeste mensen voor bij een houten snijplank

Steeds meer mensen en ondernemers kiezen voor vrije vormen bij het kopen van een houten snijplank. Het is niet echt meer van deze tijd dat je een vierkante koopt. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer ovale en ronde snijplanken verschijnen. Echter is er door de technologische ontwikkelingen veel meer mogelijk. Zo kunnen zij als het ware het hout in de vorm van een grote plak vlees snijden. Dit geeft  een hele natuurlijke uitstraling door de unieke nerfstructuur die hout heeft. Ook is het een item wat allang niet meer alleen voor het koken wordt gebruikt. Je ziet in veel interieur winkels ook planken liggen die aan de muur worden bevestigd of gebruikt kunnen worden als onderzetter. 

Ook serveren veel meer mensen hier hapjes op in de avonden. Het neemt meestal minder ruimte in beslag, maar het ziet er natuurlijk ook prachtig uit. Hout is uniek en zeker als je kijkt naar de nerven. Hierdoor is geen item gelijk en heb je dus ook een uniek product.

De hygiëne van deze snijplanken

Veel mensen twijfel aan de hygiëne van de houten snijplank. Dit komt door de onderzoeken en verhalen die over het internet gaan. Echter zijn deze gebaseerd op de snijplanken die niet van het juiste hout zijn gemaakt. Wanneer je naar een professionele kookwinkel gaat en de snijplanken opzoekt zul je zien dat het tegendeel waar is. Hout zorgt er juist voor dat de bacteriën en etensresten op de plank makkelijk af te vegen zijn. Daarnaast zal goed hout ook niet zomaar openbarsten. Tevens ontstaan er minder snel scheuren of krassen waardoor het veel hygiënischer is. Een plastic snijplank is niet alleen slecht voor het milieu, maar het slijt ook nog eens super snel. Ook is hout beter voor de messen omdat deze zo minder snel slijten of bot worden. Het is dus een investering in de toekomst van het materiaal van zowel de snijplank als de messen.

Functionaliteiten van een houten snijplank

Het belangrijkste onderdeel van een houten snijplank is de soort waar het van gemaakt is en uit welk land het komt. Voor het serveren van hapjes heb je niet per definitie een ijzersterke snijplank nodig. Echter voor het snijden van de worst, tapas of andere etenswaar is het belangrijk dat je een degelijke snijplank hebt. Je kunt het beste kiezen voor hout van bamboo of kersenhout. Echter is perenhout ook een materiaal wat heel sterk is alleen dit is pas onlangs ontdekt. Een goed stuk hout leeft als het waren. Je kan zien dat het hout buigt, maar dit zal met tijd weer teruggroeien. Het is belangrijk dat je het goed droog hout want bij nat hout zie je vaak bollingen ontstaan. 

Daarnaast is een goed stuk hout met olie behandeld zodat het niet snel gaat slijten. Dit moet je afhankelijk van het gebruik enkele keren per jaar herhalen. Op deze manier zullen er geen krassen ontstaan en kan je lang genieten van dit natuurlijk product.

Uiterlijke mogelijkheden van de houten snijplank

Een houten snijplank kan in principe in elke vorm gemaakt worden. Het is een heel vormbaar natuurproduct. Tevens is de techniek voor het bewerken van hout al zover dat er veel mogelijk is. Zo kun je er een heel kunstwerk van maken. Hout heeft altijd unieke nerfstructuren waardoor mensen verliefd worden op deze snijplank. Er zijn eigenlijk geen snijplanken die identiek op elkaar lijken en goede kwaliteit hebben. Ook zie je voor de allerkleinste dat er leuke vormen zijn te verkrijgen van deze snijplank. Enkele voorbeelden die op school worden gebruikt zijn de koe, schaap en een hert. Daarnaast zijn er ook mensen die op maat bijvoorbeeld een gitaar laten maken als snijplank. Zo personaliseer je jouw kado wat je weg gaat geven. Soms hebben de planken ook meerdere lagen waardoor je meer diepte krijgt.

Wat kun je allemaal snijden op deze planken?

In principe kun je alles snijden op een houten snijplank. Echter is het wel verstandig om rekening te houden met de producten die je hierop maakt. Wanneer je het niet goed schoonmaakt kunnen er bacteriën op blijven zitten wat weer niet goed is voor de andere producten. De meeste mensen hebben een aparte snijplank voor rauw vlees, rauw gevogelte en natuurlijk vis. Echter zie je ook dat mensen een aparte snijplank gebruiken voor groente en fruit. Daarnaast kun je ook nog onderscheid maken tussen worst en kaas wanneer er iemand vegetarisch is in het huishouden.

De reden waarom de houten snijplank zo populair is in Nederland

In Nederland zijn we fanatiek fan van de houten snijplank. Dit komt omdat het in onderhoud makkelijk schoon te houden is met de juiste behandelingen. Daarnaast is hout een product wat in steeds meer huishoudens ook gebruikt wordt ter decoratie. Tevens is ons land rijk aan ambachtslieden die hier mooie voorwerpen van kunnen maken. Een goede snijplank kost al snel rond de 100 euro of meer. Afhankelijk van het materiaal wat je hiervoor kiest kunnen de prijzen tot wel 1000 euro oplopen. De meeste koks maken gebruik van een snijplank tussen de 200 en 400 euro. Dit komt omdat zij ook hun messen die vaak 10x zo duur zijn zo lang mogelijk goed willen houden. Bij intensief gebruik is het belangrijk dat de andere materialen niet slijten, maar ook moet de snijplank lang mooi eruit blijven zien.

Samenvatting

Een houten snijplank wordt gekocht voor decoratie en voor in de keuken. Wanneer je er een voor in de keuken gaat kopen is het verstandig om op het land van afkomst en de soort hout te letten. Bamboo is het sterkste materiaal gevolgd door kersen en perenhout. Daarnaast is het ook belangrijk dat het hout geolied is en dat dit proces regelmatig wordt onderhouden. Op deze manier voorkom je krassen en blijven messen langer vlijmscherp. Als decoratie zie je het vaak in de woonkamer of keuken verschijnen. Echter zijn er ook mensen die dit in of op het tuinhuisje plaatsen om een stoere natuurlijk look te maken. Kortom er zijn genoeg mogelijkheden en soorten voor ieder budget.

Categories: Inspiratie
admin:
Related Post