X

Wat is polyester plamuur?

Polyester plamuur is een middel wat we veel gebruiken bij het opvullen van gaten in bijvoorbeeld de muur. Het grootste voordeel van dit middel is dat het snel droogt. In de meeste gevallen is het binnen 30 minuten droog waardoor je snel verder kunt. Je moet het wel even schuren zodat het ook weer mooi vlak wordt. Het kan tevens als ondergrond gebruikt worden voor bijvoorbeeld hout en staal. Vaak wordt het ook gebruikt bij het maken van noodreparaties omdat het effectief en snel te doen is. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je het dan ook dezelfde dag nog verft of lakt. Het plamuur kan namelijk vocht opnemen en als je dit in de nacht laat zitten zul je de volgende dag een vochtige muur hebben. In het ergste geval kunnen er zelfs scheuren ontstaan waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Lees daarom altijd aandachtig de handleiding door.

Waarvoor wordt polyester plamuur gebruikt?

Als je op zoek bent naar een praktische en snelle oplossing dan is polyester plamuur datgene wat je zoekt. Je kunt het gebruiken voor de muren in je huis, maar ook voor het repareren van houten en stalen objecten. Het is een 2 componenten plamuur waardoor je weet dat het stevig is. Je kunt dit niet alleen voor kleine, maar zeker ook de grote reparaties gebruiken. Het krimpt een klein beetje wanneer het aan het uitharden is. Bij het repareren van auto’s is dit zelfs een van de meest gebruikte soorten plamuur. Het is niet waterbestendig waardoor je het alleen boven water zou kunnen gebruiken in de scheepsvaart. Dit vanwege het feit dat het vocht absorbeert wanneer het nog niet goed uitgehard is. Op dezelfde dag kun je de plamuur nog kleuren of lakken. Zorg er wel voor dat de verf of lak niet in de nacht moet drogen vanwege de vochtigheid.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van de polyester plamuur is dat het snel droogt. In de meeste gevallen droogt deze binnen 30 minuten. Wanneer je ‘s morgens vroeg begint met het vullen van gaten, deuken of scheuren dan kun je ze dezelfde dag nog verven. Let op dat je dit niet in de avond doet want dan kan het vocht opnemen. De verf of lak die je hierboven op zet heeft vaak ook een bepaalde droogtijd. Daarnaast is het ijzersterk want het wordt niet alleen bij muren, maar ook bij auto’s en boten gebruikt. Let wel op dat je dit alleen op het droge gedeelte van een boot kunt gebruiken. Op deze manier krijg je een uitstekende hechting van het materiaal. Ook is het makkelijk te schuren waardoor je een goede en gladde afwerking krijgt. Het beste kun je dit aanbrengen met een spatel of plamuurmes zodat je niet veel meer hoeft te schuren. Dit bespaart tijd en tijd is ook geld!

Hoe gebruik je polyester plamuur?

Als je begint met polyester plamuur is het belangrijk dat de ondergrond vetvrij is. Daarnaast is het ook verstandig om loszitten delen te verwijderen zodat je een mooi eindresultaat kunt krijgen door weinig werk. Bij metaal wordt er daarnaast ook nog gekozen voor het roestvrij maken van het object. Ook moet de ondergrond goed droog zijn voordat je de plamuur aanbrengt. Dit omdat het vocht opneemt en dit kan later uitzetten waardoor het resultaat niet zo mooi is. Vervolgens ga je de plamuur mengen met de verharder. Op het blik of de tube staat duidelijk uitgelegd wat de verhouding moeten zijn. 

Na het mengen moet je dit zo snel mogelijk aanbrengen zodat het nog een beetje kneedbaar is. In de meeste gevallen is het verstandig om kleine hoeveelheden te maken. Het kan namelijk in 5 minuten al heel hard zijn. De gemiddelde droogtijd voordat het volledig klaar is zit tussen de 20 en 30 minuten. Als het resultaat nog niet zoals gewenst is dan kun je het nog gaan schuren na het drogen. Vervolgens kun je het ook nog lakken of verven in de kleur die het moet worden.

Waar moet je goed op letten bij polyester plamuur?

Het grootste nadeel van polyester plamuur is dat het vocht kan opnemen. Het is dus verstandig om in de vroege ochtend te beginnen met de werkzaamheden. Tegen de avond komt het vaak voor dat de luchtvochtigheid hoger is. Dit geldt niet alleen voor buiten, maar ook voor de binnenomgeving. 

Als je echt geen risico wil nemen kun je het beste de plamuur op maat schuren en dan de volgende dag pas gaan verven. De verf of lak heeft namelijk ook een bepaalde droogtijd en je wil niet dat er bubbels of scheuren gaan ontstaan. Het verschil merk je vaak pas als het warmer wordt overdag. Wanneer dit gebeurd dan is het moeilijk ongedaan te maken. Tevens heb je er dan veel werk aan om dit te gaan herstellen. Zeker als het tussen de plamuur en verf in gaat zitten. Veel mensen kiezen daarom alleen voor deze plamuur soort bij het opvullen van kleine gaten. Voor de grotere werkzaamheden kun je het beste polyester plamuur die gemengd is met glasvezel gebruiken.

Waarom kiezen mensen hiervoor?

De meeste mensen kiezen voor polyester plamuur omdat het snel werkt. Daarnaast is het ook nog eens handig in gebruik. Je kunt het makkelijk mengen door de verhouding op de verpakking te volgen. Vervolgens breng je het vlug aan want het drogen gaat veel sneller als de meeste mensen denken. Hierdoor kun je het op dezelfde dag nog gaan verven zonder dat je risico loopt op bubbels of scheuren. Je moet dan wel in de ochtend beginnen om het beste resultaat te behalen. In de late middag en avond is de luchtvochtigheid namelijk wat hoger wat geen positief effect heeft op de plamuur of verf. Ook wordt het in de scheepvaart veel gebruikt voor het uitvoeren van noodzakelijke reparaties. Zij zijn dan meteen uit de brand geholpen want vaak staat er een lange wachttijd op reparaties door een professional.

De verschillende soorten polyester plamuur

Er zijn diverse soorten polyester plamuur. Zo heb je de plamuur die gemengd is met glasvezel speciaal voor boten, auto’s en houten objecten. Ook heb je voor het hout en betonwerk fijne plamuur die nog vorm baarder is. Voor de diepe deuken en gaten is er daarnaast ook nog eens vulplamuur gemaakt hiervan. Deze kan je zowel op horizontale alsmede verticale projecten gebruiken. Ook is er spuitplamuur die je weer kunt gebruiken voor het wegwerken van oneffenheden. Echter heeft  deze wel een droogtijd van 3 uur waardoor het verstandig is om zo vroeg mogelijk te beginnen. Bijna alle soorten kun je dezelfde dag nog in de lak of verf zetten waardoor je een project afrond in korte tijd.

Categories: Economie
admin:
Related Post