X

Wat is een Duitse hangoor?

Een Duitse hangoor maakt onderdeel uit van de vele soorten en rassen konijnen die er te krijgen zijn. Zoals de naam al aangeeft komen de konijnen oorspronkelijk uit Duitsland. Ze zijn ontstaan door een Nederlandse Hangoor dwerg te kruisen met een Franse hangoor. De dieren zijn voor konijnen een gemiddelde maat en wegen daarom ook maar tussen de 2,5 en de 3,5 kilogram. De Duitse hangoor is in erg veel verschillende vachtkleuren te vinden. Ze zijn er dan ook met zowel bont als effen vachten. De oren van de konijnen zijn erg groot en zwaar, waardoor ze al vanaf heel vroeg gaan hangen. Dat is dan ook waar de naam vandaan komt.

Wat voor karakter hebben de dieren?

De Duitse hangoren zijn vrijwel altijd nieuwsgierige en actieve dieren, zeker als zij nog niet zo oud zijn. Tuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kunnen sommige konijnen wat rustiger zijn en andere konijnen juist weer heel erg actief. Over het algemeen zijn de dieren erg speels en vinden zij het leuk om met elkaar te spelen of met hun baasje te knuffelen. Dit vinden veel mensen erg leuk om naar te kijken. Ook is de Duitse hangoor een groepsdier, net als alle andere konijnenrassen. Als jij overweegt om een Duitse hangoor te nemen, dan moet je er dus altijd voor zorgen dat je er twee neemt. Of een Duitse hangoor en een konijn van een ander ras, dat maakt natuurlijk niet uit. 

Konijnen zijn groepsdieren en moeten in paren worden gehouden

Konijnen die hun hele leven lang alleen zijn, kunnen zich erg eenzaam gaan voelen, ook als zij veel aandacht krijgen van hun baasje. Het is daarom altijd beter om er twee te nemen. Omdat de dieren nieuwsgierig zijn van karakter en vaak ook erg actief, hebben zij genoeg ruimte nodig om te kunnen bewegen. Anders kunnen ze erg ongelukkig en gestresst raken. En gestreste dieren kunnen zich agressiever en minder vriendelijk gaan gedragen tegenover hun baasje. Of de konijnen worden erg somber en hebben juist geen puf meer om iets te doen. Dit kan gevolgen hebben voor hun levensduur. Hierover vertellen wij hieronder nog iets meer.

Huisvesting van de Duitse hangoor

De Duitse hangoor is dus een zeer actieve, nieuwsgierige en speelse konijnensoort. Dit maakt dat zij ook een grote ruimte nodig hebben om in te leven. De hokken die er te vinden zijn in dierenwinkels zijn echter nooit groot genoeg. Enkel wanneer deze worden gebruikt als slaapplaats en als de dieren overdag vrij kunnen rondlopen. De kooien die worden verkocht in dierenwinkels zijn namelijk zo klein, dat de konijnen niet al hun energie kwijt kunnen en niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Konijnen behoren te kunnen rennen en in deze kooien kan dat vaak niet. Wel zou je bijvoorbeeld zo een kooi kunnen aanschaffen en de konijnen overdag rond kunnen laten lopen door je huis of je tuin. 

Meer vrijheid voor je konijnen

Als zij zelf kunnen bepalen wanneer zij het hok ingaan, dan hebben zij veel meer vrijheid, kunnen zij hun natuurlijke gedrag uitoefenen en zullen ze over het algemeen ook veel vrolijker zijn. Blije konijnen gaan ook sneller met hun baasje optrekken, omdat zij veel minder stress ervaren en minder zorgen hebben. Ook worden konijnen die gelukkig zijn en weinig stress ervaren vaak ouder en hebben zij minder snel lichamelijke klachten. Konijnen die elke dag, de hele dag in een hok zitten opgesloten kunnen depressief worden en nergens zin meer in hebben.

Wat voor eten krijgen Duitse hangoren?

Alle konijnenrassen, en dus ook Duitse hangoren, zijn herbivoren. Zij eten dus alleen maar planten. Een van de belangrijkste voedingswaren die konijnen eten is hooi. Zij hebben elke dag verse en voldoende hooi nodig, anders kunnen zij op den duur gezondheidsklachten gaan ervaren. Wat veel mensen denken is dat konijnen veel wortels eten en dat dit een van de belangrijkste voedingsstoffen is die zij binnenkrijgen. maar dit is helemaal niet het geval. Konijnen mogen eigenlijk helemaal niet zo vaak wortels eten, het is niet zo heel gezond voor hen. 

Verse groenten en fruit voor je konijn

Ook ijsbergsla mogen konijnen niet eten, daar kunnen zij niet goed tegen. Wel kun je ze ongeveer drie keer in de week ander soort groente en fruit geven, maar doe dit wel met mate. Te veel groenvoer geven aan je konijn is niet gezond en kan voor problemen zorgen. In de meeste dierenwinkels zijn goede voer mixen te krijgen voor konijnen, soms zelfs op ras. Zo krijgen jouw konijnen de juiste voedingsstoffen binnen en komen zij als het goed is geen voedingsstoffen tekort.

admin:
Related Post