X

Rollade braden

De meeste mensen doen een rollade braden voor speciale gelegenheden. De meeste mensen kennen het als een gerecht wat tijdens de feestdagen wordt gegeten. Maar er zijn natuurlijk ook gewoon mensen die dit kennen van de maaltijd bij opa en oma die graag uitpakken als de kinderen langskomen. Daarnaast zijn er veel mensen die gewoon willen genieten van het leven en dus ook meerdere keren per jaar een rollade eten. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een varkensvlees rollade. Tegenwoordig hebben we ook de kiprollade, maar hiervan kan de smaak er niet aan tippen. Dit wordt veelal gegeten door mensen die geen varkensvlees mogen hebben of willen hebben. Het lekkerste is ook als je meteen een jus maakt van dit vlees. Niets is lekkerder als alle smaken die hierin samenkomen. Het is een stuk vlees wat de hele familie met elkaar verbindt.

Zo kun je rollade braden met jus

Veel mensen gaan een rollade braden met jus. Alle smaken die vrijkomen uit dit vlees smaken heerlijk als saus over de aardappels of aardappelpuree die meestal geserveerd worden bij dit gerecht. Van origine is het een echt oer hollands gerecht wat op verschillende manieren bereid kan worden. Tegenwoordig willen veel mensen niet meer met boter werken en dat is ook niet perse nodig. Je kunt dan namelijk ook in de olijfolie rondom bruin bakken en in de oven laten garen. Zo houd de rollade zijn originele smaken, maar de jus is dan wel vele malen dunner. Het lekkerste blijft het om dit product in een goede laag boter te bakken zodat je die lekkere dikke jus krijgt. Aangezien je dit gerecht niet elke dag eet zou dat ook best wel eens een keer mogen.

Wat maakt dit gerecht zo populair?

Een rollade braden doet veel mensen denken aan de keuken van opa en oma waar zij als kleine spruit binnenwandelden. Meestal werd dit gerecht alleen bereid op feestdagen en in het specifiek tijdens de kerst. Het gerecht kenmerkt zich door de heerlijke vlezige geur. Daarnaast maken de meeste mensen het beetgaar waardoor het ook een lekker sappig stuk vlees is. De meeste soorten vlees zijn redelijk hard en rollade smelt juist op de tong van menig man en vrouw. Het kan ook op verschillende manieren bereid worden waardoor het nergens hetzelfde smaakt. Vaak proef je het verschil bij een restaurant of schoonfamilie, maar dit wil niet altijd zeggen dat het minder lekker is. Het hangt ook af van de gerechten die je erbij serveert. Daarnaast is het altijd vechten om extra stukje vlees wat ook wel een beetje hilarisch is.

Dit is de bereidingswijze van rollade braden

Standaard kun je de rollade braden in een grote koekenpan. Afhankelijk natuurlijk van de grootte van het stuk vlees dat je neemt. De meeste mensen kiezen voor een stuk vlees van 1 kg of meer. Vaak heb je meerdere mensen die mee eten en het blijft nooit bij 1 stukje te man. Het is verstandig om de rollade minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast te halen. Omdat dit gerecht meestal in de winter bereid wordt kan het dan ook niet bederven. Echter komt het op deze manier goed op kamertemperatuur wat zorgt voor een lekkerder stuk vlees. Dit geldt voor bijna alle varkensvleesproducten. Wanneer je dit eenmaal geprobeerd hebt zul je dit nooit meer anders doen.

Rollade braden op authentieke wijze

Een rollade braden op authentieke wijze is eigenlijk standaard met boter. Dit zorgt namelijk voor die lekkere jus. Wanneer het schuim van de boter is weggetrokken is de temperatuur juist en kun je de rollade in de pan doen. Het makkelijkste is om de rollade met een vleestang om te draaien zodat je niet teveel spettert. Wanneer hij rondom lichtbruin is geworden kun je de deksel op het vlees leggen. Dit zorgt ervoor dat het vlees goed gaart van binnen. Sommige mensen voegen wat water toe om wat meer jus te hebben. Meestal heeft het 45-60 minuten nodig om te garen. Natuurlijk is dat afhankelijk van het gewicht en meestal staat hiervoor een richtlijn op de verpakking. Sommige mensen maken de jus met een beetje wijn wanneer het vlees uit de pan is. Het is verstandig om de rollade in aluminiumfolie te verpakken en nog 10 minuten na te laten garen.

De variaties met smaak die je kunt maken

Qua smaak kun je een rollade maken op verschillende manieren. Je zou kunnen kiezen voor een kruid of kruidenmix wat je lekker vind. Dit doe je dan inmasseren op de rollade. Vaak wordt hiervoor de rollade 1 uur van tevoren eruit gehaald. Zo kun je het beter in de rollade zelf laten trekken. Daarnaast kun je zelf ook een honing mosterd saus maken die je over de rollade gooit of je koopt deze kant en klaar in de winkel. Afhankelijk van je afkomst kies je de smaken die jij het lekkerste vind. Dit is namelijk voor ieder land weer een andere combinatie van zowel kruiden alsmede sauzen. Het is lekker om met bijvoorbeeld de vergeten groenten pastinaak te serveren. Een ander idee is om dit met een mix van paddenstoelen in een champignonsaus te serveren. Wanneer je ook jus maakt is een gekookte aardappel er lekker bij, maar ook een gebakken aardappel is heerlijk bij dit gerecht.

Een rollade braden voor het gehele gezin

Een rollade braden is vaak een activiteit wat je met hele gezin doet. De ene zorgt ervoor dat het vlees lekker gaart en goed smaakt. Waar de andere weer de aardappels schilt die er meestal bij geserveerd worden. Ook zal iemand er lekker groente voor klaarmaken. Vervolgens heb je dan ook nog het dessert. En wat is er lekkerder als een stukje appeltaart of apfelstrudel met een bolletje vanille ijs na. Zo maak je van het gerecht een echt feest. Daarnaast is het ook altijd leuk om er een glaasje wijn bij te serveren. Een rode wijn is dan een echte aanrader voor dit gerecht. Natuurlijk kan dit ook alcoholvrij want deze zijn qua smaak ook steeds beter aan het worden.

Recepten voor het braden van rollade

De meeste mensen doen een rollade braden in de jus. De jus kun je maken als de rollade goudbruin gebraden is en zijn tijd heeft gegaard. Vervolgens verpak je de rollade in aluminiumfolie en wat overblijft in de pan gebruik je voor de jus. Veel mensen voegen hier een scheutje wijn aan toe om wat meer jus over te houden. Het is wel belangrijk dat je deze jus dan goed door gaat koken. Zo wordt hij namelijk dikker en dat is qua smaak ook het lekkerste. Eventueel zou je er wat kruiden, peper of zout aan toe kunnen voegen. Het is zelfs mogelijk om de rollade alleen goudbruin te maken in de pan en hem vervolgens in de oven te laten garen. Dit is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een betere garing. Je hoeft dan niet meer bang te zijn dat het te gaar is of niet gaar. Een oven verwarmd namelijk op een vaste temperatuur wat je dus op basis van het gewicht precies kunt garen tot wat jij het lekkerste vindt.

Korte samenvatting

Een rollade braden is iets wat wij al jaren doen. Veel mensen zullen het herkennen als het gerecht wat zij bij hun opa of oma aten. Daarnaast is het een gerecht wat in de meeste gevallen alleen op speciale dagen of feestdagen wordt geserveerd. Dit is niet alleen om de wat langere bereiding, maar ook om de prijs van varkensvlees. Varkensvlees is hartstikke lekker alleen betaal je hier net wat meer voor. Echter is het natuurlijk wel goedkoper als uit eten en kun je hier voor een betaalbare prijs met hele gezin van genieten. Rond de kerst wordt dit door heel veel Nederlandse huishoudens gegeten. Dit gerecht bestaat al honderden jaren en dat zal naar verwachting ook wel zo blijven.

Categories: Buitenland
admin:
Related Post